Στο προηγούμενο άρθρο μας (για να το διαβάσεις πάτησε ΕΔΩ) σας παρουσιάσαμε τους κυριότερους λόγους που τα χειροποίητα φυσικά σαπούνια ελαιολάδου είναι καλύτερα από τα κοινά σαπούνια του εμπορίου. Σε αυτό το άρθρο θα σας αναλύσουμε γιατί τα βιομηχανικά σαπούνια είναι τόσο φθηνά και γιατί θεωρούνται ακατάλληλα για το δέρμα μας.
Όταν επισκέπτεστε ένα σουπερ μάρκετ ή οποιοδήποτε άλλο κατάστημα με σαπούνια, κρεμοσάπουνα ή αφρόλουτρα καλό θα ήταν να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που επιλέγετε.
Μην εντυπωσιάζεστε από μια πολύχρωμη και φαντεζί συσκευασία ή από την χαμηλή τιμή. Ελέγξτε τα συστατικά, δείτε πόσα φθηνά έλαια (σόγια, ζωικά λίπη) και συνθετικά πετροχημικά περιέχουν.
Ρωτήστε, ενημερωθείτε, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες και αποφύγετε τα ύποπτα συστατικά. Θα συνιστούσαμε να αποφύγετε τέτοια σαπούνια.
Η συντριπτική πλειοψηφία των φθηνών προϊόντων στο ράφι, περιέχουν συνθετικά αφριστικά, αρώματα και δραστικές χημικές ουσίες. Όχι μόνο δεν κάνουν καλό στο δέρμα, αλλά επιβαρύνουν σημαντικά και τον πλανήτη.
Πολλές βιομηχανίες καλλυντικών αφαιρούν τη φυσική γλυκερίνη που παράγεται κατά τη διαδικασία σαπωνοποίησης, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν σε άλλα καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Ο λόγος; Διότι η φυσική γλυκερίνη είναι μια ιδιαίτερα κερδοφόρα ουσία. Επιπλέον χρησιμοποιούνται χαμηλής ποιότητας λάδια και λίπη με αποτέλεσμα τα σαπούνια να γίνονται σκληρά και να δημιουργούν ερεθισμούς.
Τα περισσότερα εμπορικά σαπούνια περιέχουν ελάχιστο ή καθόλου ελαιόλαδο γιατί είναι ακριβό. Έτσι αντικαθίσταται συνήθως με κατεργασμένο πυρηνέλαιο. Τα φυσικά σαπούνια έχουν ως κύριο συστατικό το βιολογικό ελαιόλαδο καθώς και άλλα πραγματικά φυσικά συστατικά κατευθείαν από το φαρμακείο της φύσης.
Τι να προσέξετε
Απαιτείται μεγάλη προσοχή στα αρωματικά έλαια που διαβάζετε στις συσκευασίες. Αν ένα συστατικό ακούγεται φυτικό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι. Να έχετε στο νου σας ότι τα πραγματικά φυσικά αιθέρια έλαια και τα εκχυλίσματα βοτάνων (πόσο μάλλον αν είναι από βιολογικές καλλιέργειες) είναι ακριβά για αυτό και τα αντικαθιστούν με συνθετικά αρώματα στα εργαστήρια.
Εάν βρείτε στις ετικέτες των σαπουνιών που αγοράζετε τα παρακάτω συνθετικά πρόσθετα, καλό είναι να τα αποφύγετε:
-triclosan,
-Tetrasodium,
-Triethanolamine,
-προπυλενογλυκόλη,
-βουτυλενογλυκόλη,
-parabens,
-πετροχημικά και παραφινέλαια,
-Isopropyl Alcohol,
-Isothiazolinone
Χρήσιμο τεστ
Εάν χρησιμοποιείτε ένα σαπούνι του εμπορίου και παρατηρείτε ότι ξηραίνει το δέρμα σας, ή η επιδερμίδα τραβάει ή σας προκαλεί φαγούρα, τότε αλλάξτε το αμέσως. Επίσης μην ξεχνάτε ότι το δέρμα απορροφά ό,τι έρχεται σε επαφή με αυτό. Η συχνή και χρόνια χρήση χημικών σαπουνιών και άλλων χημικών προϊόντων περιποίησης σώματος και προσώπου αποθηκεύει τοξίνες στον οργανισμό με ζημιογόνες συνέπειες μακροπρόθεσμα.
Συμπέρασμα
Κάθε μέρα διαταράσσουμε τη φυσική ισορροπία του pH του δέρματος με χημικά σαπούνια και προϊόντα περιποίησης. Μπορεί να θεωρούνται ότι έχουν ουδέτερο pH 5,5, όπως και το δέρμα μας, η αλήθεια όμως είναι ότι μόνο τα φυσικά προϊόντα είναι πραγματικά ωφέλιμα. Τώρα που διαβάσατε τα δύο άρθρα μας για τα φυσικά σαπούνια και τα κοινά σαπούνια του εμπορίου, θα ξέρετε τι να προσέξετε και τι να προτιμήσετε.
Πριν φύγετε
Αν θέλετε λαμπερή και ενυδατωμένη επιδερμίδα, τότε το χειροποίητο φυσικό σαπούνι ελαιολάδου είναι το μυστικό. Χάνετε τίποτα να το δοκιμάσετε; Κάνε κλικ ΕΔΩ και δείτε τις προτάσεις μας σε φυσικά σαπούνια.