Loading...
  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 €ΔΕΙΤΕ ΟΡΟΥΣ
  • Ελάχιστο όριο παραγγελίας 10 € ευρώ (αξία προϊόντων χωρίς τα μεταφορικά).
6977258898
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Πώς θα βρεις το κίνητρο για να βελτιώσεις τη ζωή σου

by Βιολογικά - Φυσικά Καλλυντικά - Προϊόντα Ομορφιάς | Pergamodo
29Φεβ.
Πώς θα βρεις το κίνητρο για να βελτιώσεις τη ζωή σου

Πόσες φορές σας έχει τύχει να έρχεται η Δευτέρα, να χτυπάει το ξυπνητήρι και η πρώτη σκέψη στο μυαλό σας να είναι «Πραγματικά δεν θέλω να πάω να δουλέψω σήμερα»; Για ποιο λόγο το μυαλό αρνείται να ξυπνήσει με όρεξη; 

Γιατί δεν σκεφτόμαστε ότι «Είναι μια ολοκαίνουργια εβδομάδα μπροστά! Ανυπομονώ να ζήσω τη μέρα και να είμαι δημιουργικός»;

Οι λόγοι είναι διαφορετικοί για τον καθένα από εμάς. Αυτή η τσαγκαροδευτέρα, όπως την έχουμε ονομάσει, μας χαλάει τη διάθεση πριν καν σηκωθούμε από το κρεβάτι αλλά κανείς μας δεν αναρωτιέται τι μας ωθεί να νιώθουμε έτσι; Τι μας οδήγησε να αισθανθούμε αρνητικά; Γιατί δεν έχουμε κίνητρο;

Η στασιμότητα

Παλιά είχα μία συνάδελφο η οποία ερχόταν στη δουλειά την ίδια ακριβώς ώρα κάθε πρωί και έφευγε κάθε απόγευμα στις 6.30. Ούτε ένα λεπτό νωρίτερα, ούτε ένα λεπτό αργότερα. Ήταν απόμακρη και κατσούφα προς όλους και κανείς δεν ήθελε να κάνει παρέα μαζί της. Γκρίνιαζε σε όλους και για όλα και  όλοι την απέφευγαν όποτε ήταν δυνατόν.

Κάποια στιγμή είχα μια σύντομη κουβέντα μαζί της και μου είπε ότι εργάζεται στην εταιρεία πάνω από 10 χρόνια. Όταν μου το είπε αυτό, τη ρώτησα τι την ώθησε να παραμείνει για τόσο πολύ και η απάντησή της ήταν απλά «Δεν ξέρω. Είναι μια δουλειά που πληρώνει τους λογαριασμούς και είναι κοντά στο σπίτι μου». Μετά από αυτό το σύντομο διάλογο, αποχώρησε και έμεινα με την απορία.

Πώς μπορεί κάποιος να κάνει το ίδιο πράγμα για πάνω από 10 χρόνια χωρίς να απολαμβάνει αυτό που κάνει; Και ήταν σίγουρο ότι δεν απολαμβάνει την δουλειά της με όλα αυτά τα παράπονα και την κακή συμπεριφορά. Γιατί λοιπόν δεν έκανε κάτι γι 'αυτό;

motive-sign

Οι δύο τύποι ανθρώπων

Το παράδειγμα που σας περιέγραψα μπορεί να είναι ακραίο αλλά και πάλι μπορεί και όχι. Όλοι σας έχετε γνωρίσει ανθρώπους που κάνουν το ίδιο πράγμα για χρόνια και φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παραμείνουν στάσιμοι. Είτε πρόκειται για γάμο, για δουλειά, είτε για κάποιο προσωπικό τους θέμα. Αποδέχονται σιωπηλά μια κατάσταση, κάνουν ότι περνούν καλά, αλλά δεν κάνουν κάτι για να προχωρήσουν προς κάτι καλύτερο.

Από την άλλη πλευρά, θα έχετε γνωρίσει ανθρώπους που επικεντρώνονται στους θετικούς, καθορισμένους στόχους τους και συνεχώς πιέζουν τους εαυτούς τους να βελτιωθούν και να γίνουν καλύτεροι.

Είτε πρόκειται στην εργασία, είτε μέσα στην οικογένεια ή τις σχέσεις τους, είτε για να πάρουν καλύτερο σπίτι ή αυτοκίνητο, είτε για να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση, είτε για να ξανακάτσουν στο θρανίο και να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις.  Αυτά τα άτομα φαίνεται πως προχωρούν συνεχώς προς κάτι που βελτιώνει τη ζωή τους.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών ανθρώπων;

Αυτό που θέλετε ή δεν θέλετε να κάνετε, καταλήγει σε ένα πράγμα. Και αυτό είναι το ΚΙΝΗΤΡΟ. Είναι η δύναμη που συνεχίζει να σας οδηγεί προς τα εμπρός για να ξεπεράσετε τις προκλήσεις και τα εμπόδια και να επιτύχετε τους στόχους σας.

Χωρίς κίνητρο, είναι σίγουρο ότι θα σταματήσετε μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες ή ακόμη και στην πρώτη δυσκολία που θα εμφανιστεί. Ή, στην περίπτωση της παλιάς συναδέλφου, θα παραμείνετε στάσιμοι, χωρίς να κάνετε τίποτα για να προχωρήσετε μπροστά.

Τι είναι το Κίνητρο;

Είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι, το κίνητρο είναι μια τεράστια δύναμη στη ζωή σας και πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να αρχίσετε να απολαμβάνετε πραγματικά ότι κάνετε σε καθημερινή βάση.

Δυστυχώς, πολλοί γενικεύουν τη λέξη κίνητρο και σκέφτονται αν θέλουν ή δεν θέλουν κάτι με ένα απλό "ναι" ή "όχι".

Αλλά το κίνητρο δεν είναι διακόπτης που τον ανοιγοκλείνεις. Το κίνητρο είναι ροή, είναι τρόπος ζωής και σκέψης. Για να νιώσετε τη δύναμη του κινήτρου, πρέπει να σκάψετε πιο βαθιά.

Να ξεφύγετε ​​από την επιφάνεια. Απλά διαβάζοντας ένα απόφθεγμα ή ένα μότο, ή  ακούγοντας λίγα ενθαρρυντικά  λόγια από τους φίλους σας ή τον μέντορα σας, δεν θα σας βοηθήσει να χτίσετε τις σωστές βάσεις για να αποκτήσετε κίνητρο μακροπρόθεσμα.

Βέβαια κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για να κάνετε κάτι και να αναζητήσετε το κίνητρο στη ζωή σας.

Setting-Goals-target

Ένα παράδειγμα που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε την έννοια του κινήτρου, θα μπορούσε να είναι ο Ήλιος. Ο Ήλιος είναι αυτοσυντηρούμενος και μακράς διαρκείας, ο οποίος παρέχει μια συνεχή ροή ενέργειας σε όλη τη ζωή της Γης. Όπως και ο Ήλιος, έτσι και "το κίνητρο" έχει διαφορετικά στρώματα. Ξεκινάει από τον πυρήνα και εξαπλώνεται στην επιφάνεια. Η επιφάνεια είναι αυτό που βλέπετε, αλλά η πραγματική διαδικασία ξεκινάει από τον πυρήνα. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι ... Και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ.

Εάν μπορείτε να δημιουργήσετε μια αυτοσυντηρούμενη μηχανή παραγωγής κινήτρων, όχι μόνο θα μπορείτε να βρείτε περισσότερο νόημα και σκοπό στη ζωή σας, αλλά θα μπορείτε να απολαμβάνετε κάθε λεπτό της μέρας σας.

Αυτόματα η ζωή σας θα γίνει πιο εύκολη και οι υποχρεώσεις δεν θα μοιάζουν με αγγαρεία. Αυτό δεν θα άλλαζε την καθημερινότητά σας;

Επιτρέψτε μου να σας βοηθήσω να κατανοήσετε καλύτερα αυτή τη ροή κινήτρων, χωρίζοντάς την σε 3 μέρη:

1. Πυρήνας = Σκοπός, Στόχος

2. Υποστήριξη = Κινητήριος μοχλός, Καταλύτης, Ρυθμιστής

3. Επιφάνεια = Επιβεβαίωση, Αναγνώριση

Θα έλεγα ότι είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με τα μέρη 2 και 3, καθώς ερχόμαστε σε άμεση επαφή και με τα δυο συχνά.

Υποστήριξη = Κινητήριος μοχλός

Ο κινητήριος μοχλός είναι αυτό που υποστηρίζει τους στόχους μας. Μπορεί να μεγεθύνει τον πυρήνα = σκοπό που έχετε ή να επιταχύνει τις διαδικασίες για να συμβεί αυτό που επιθυμείτε. Βασικά, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για να κυλήσουν ομαλά τα πράγματα.

Επιφάνεια = Επιβεβαίωση

Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει κάθε είδους εξωτερική αναγνώριση που μπορεί να σας δώσει κίνητρα. Μπορεί να έρχεται με τη μορφή σεβασμού ή αναγνώρισης, όπως τα κομπλιμέντα και ο έπαινος.

Ή θα μπορούσε να είναι μια συναισθηματική υποστήριξη μέσω ενθάρρυνσης και εποικοδομητικής κριτικής. Θα μπορούσε επίσης να είναι και συμπαράσταση ανάμεσα σε φίλους ή συνεργάτες που μοιράζονται τον ίδιο στόχο με σας.

Αυτό είναι που βλέπετε εξωτερικά όταν κοιτάτε άλλους ανθρώπους. Βλέπετε την επιβεβαίωση, το σεβασμό και την αναγνώριση που εισπράττουν.

Πυρήνας = Σκοπός

Αυτό που είναι το πιο σημαντικό, και η πραγματική κινητήρια δύναμη, είναι ο Σκοπός σας. Ο Σκοπός είναι αυτό που διαφοροποιεί αυτούς που έχουν κίνητρο από αυτούς που δεν έχουν, αυτούς που πετυχαίνουν από αυτούς που δεν πετυχαίνουν τίποτα, τον χαρούμενο από τον δυστυχισμένο.

Ο Σκοπός υποστηρίζεται από δύο πράγματα: Το Λόγο που το κάνετε και τη Δράση. Με αυτά τα δύο ως θεμέλια, θα βελτιώσετε τη ζωή σας και την καθημερινότητά σας. Πώς πετυχαίνετε αυτά τα δύο πράγματα;

motivate-arrows

Πώς να διατηρήσετε τον σκοπό σας

Ο Λόγος είναι εύκολο να εξηγηθεί. Απλά ρωτήστε τον εαυτό σας μια ερώτηση: Γιατί;

Γιατί επιδιώκετε ένα συγκεκριμένο στόχο; Εάν ο Λόγος είναι ασαφής και αόριστος, τότε δεν πρόκειται να πετύχετε το στόχο σας. Η ενέργειά σας πρέπει να επικεντρωθεί κάπου συγκεκριμένα. Έτσι χωρίς νόημα δεν πρόκειται να βρείτε απαντήσεις. Φροντίστε ο στόχος σας να είναι συγκεκριμένος για να βρείτε τη δύναμη και την όρεξη να τον κυνηγήσετε.

Το μυστικό για να ενεργοποιήσετε το κίνητρό σας είναι να σκεφτείτε τι μπορεί να δώσει αξία σε κάτι ή σε κάποιον που έχει σημασία για εσάς.

Το επόμενο βήμα είναι η Δράση. Να κάνετε κάτι και να αρχίσετε να προχωράτε μπροστά. Να αναλάβετε Δράση έτσι ώστε ο στόχος να αρχίσει να παίρνει μορφή και να συνεχίζετε τις προσπάθειες χωρίς να εγκαταλείπετε.

Τα καλά νέα είναι ότι η πρόοδός σας δεν χρειάζεται να είναι τεράστια για να την αναγνωρίσετε.

Κάθε μικρή πρόοδος και εξέλιξη θα ανατροφοδοτήσει το κίνητρό σας και θα είστε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο στόχο σας. Σαν να είστε μποτιλιαρισμένοι στην κίνηση. Αισθάνεστε ότι είστε ακίνητοι, ενώ μπορεί να κινείστε αργά. Κινείστε όμως.

Δημιουργώντας μερικούς δείκτες προόδου, όπως λίστες ελέγχου, μπορείτε να βλέπετε τι έχετε καταφέρει και πόσο πλησιάζετε τους στόχους σας. Κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη θα αναπτερώσει το ηθικό σας και θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε. Ουσιαστικά δίνεται στον εαυτό σας τη δυνατότητα να αναγνωρίσει την εξέλιξη και την πρόοδο του.

Τι σας εμπνέει σήμερα

Γιατί λοιπόν να μην αφιερώσετε λίγο χρόνο σήμερα και να κάνετε μια γρήγορη εκτίμηση πού βρίσκεστε τώρα; Πάρτε έναν τομέα της ζωής σας που θέλετε να βελτιώσετε και ξεκινήστε.

Για παράδειγμα, μπορεί να είναι η τρέχουσα δουλειά σας. Πρώτον, ξεκινήστε με το γιατί. Γράψτε τους λόγους για τους οποίους είστε σε αυτή τη δουλειά. Στη συνέχεια, σκεφτείτε το σκοπό - στόχο σας. Καταγράψτε τι είναι αυτό που σας δίνει νόημα στη δουλειά σας και ποια πράγματα θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη ζωή σας.

Μόλις καταγράψετε αυτά τα στοιχεία, ήρθε η ώρα να κάνετε μια σύγκριση. Η δουλειά σας όπως είναι σήμερα πόσο κοντά ή μακριά είναι από το Σκοπό που έχετε σημειώσει;

Αν είναι κοντά, τότε συγχαρητήρια! Βρίσκεστε στο σωστό δρόμο.

Αλλά αν δεν είναι όσο θα θέλατε ή είστε μακριά από το στόχο σας, μην πανικοβληθείτε. Ποτέ δεν είναι αργά!

Σημειώστε τι πρέπει να αλλάξετε ή τι πρέπει να κάνετε για να πλησιάσετε και να πετύχετε το στόχο σας. Και αναλάβετε Δράση. Σιγά σιγά θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

make-every-day-great-day

Δεν θα θέλαμε όλοι να είμαστε ευτυχισμένοι;

Η ευτυχία δεν χρειάζεται να είναι μια αόριστη έννοια ή μια ψευδαίσθηση, ούτε χρειάζεται να την κυνηγάμε συνεχώς χωρίς ποτέ να την απολαμβάνουμε.

Η ευτυχία είναι το άθροισμα πολλών στιγμών. Κάθε φορά που έχετε μια ευτυχισμένη στιγμή νιώθετε και πιο ευτυχισμένοι. Αν οι ευτυχισμένες στιγμές είναι περισσότερες από τις δυστυχισμένες τότε είστε ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Τόσο απλά.

Βρίσκοντας το αληθινό σας κίνητρο, θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σας και της ευτυχίας σας. Θα βρείτε νόημα σε όλα τα πράγματα που κάνετε.

Μπορεί να έχετε δοκιμάσει πολλές πρακτικές, να ακούσατε δεκάδες συμβουλές και να διαπιστώσατε ότι καμία από αυτές δεν έχει αποτέλεσμα.

Μπορεί να σκέφτεστε το ίδιο και για το άρθρο αυτό που μόλις διαβάσατε. Πριν βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το ταξίδι αυτό είναι συνεχές και χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Δεν είναι κάτι που αρχίζει σήμερα και τελειώνει αύριο. Είναι ένα συνεχές ταξίδι με προορισμό την ευτυχία και τη χαρά. Και πρέπει να το πάρετε λίγο πιο σοβαρά και να ασχοληθείτε. Μην αφήνετε στην τύχη τη ζωή σας.

Η αλήθεια είναι ότι αν θέλετε να πάτε στο επόμενο στάδιο, δεν χρειάζεται να τα κάνετε τόσο πολύπλοκα μέσα στο μυαλό σας. Εάν θέλετε να κάνετε το πρώτο βήμα για την επίτευξη του σκοπού σας, ο χρόνος είναι τώρα! Και τα αποτελέσματα θα έρθουν. Αυτό είναι σίγουρο.

Σιάμος Χρήστος


FOLLOW US

Περισσότερα Άρθρα

BACK TO TOP