Κάθε φορά που επισκέπτεσαι ένα κατάστημα καλλυντικών ή ένα φαρμακείο ή ένα eshop για να αγοράσεις τα αγαπημένα σου καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος γνωρίζεις τι αγοράζεις; Μήπως απλά απλώνεις το χέρι και παίρνεις ένα προϊόν επειδή το είδες σε μια διαφήμιση ή στο είπε μια φίλη σου;
Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις. Εάν ενδιαφέρεσαι για το τι βάζεις στο πρόσωπο και το σώμα σου καλό θα ήταν να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες των καλλυντικών και των προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης.
Πολλές φορές δεν έχουμε ιδέα τι βάζουμε καθημερινά στο πρόσωπο και το σώμα μας και κατά πόσο τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε προσφέρουν αυτό που υπόσχονται και περιέχουν ουσίες που κάνουν καλό στην επιδερμίδα μας.
Μην αφήνεις κάτι τόσο σημαντικό στην τύχη. Κάνε κάτι πολύ απλό και εύκολο. Διάβασε τα συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες και ρώτα αν έχεις απορίες.
Δεν χρειάζεται να απομνημονεύσεις όλα τα συστατικά. Απλά είναι καλό να ξέρεις σε γενικές γραμμές τι πρέπει να αποφεύγεις.
Εμείς θα σε βοηθήσουμε να μάθεις πώς να διαβάζεις σωστά τις ετικέτες και ποια είναι τα προϊόντα που είναι καλύτερα για την επιδερμίδα σου.
Τι να προσέξεις
-Καταρχάς, απέφυγε συστατικά και χημικά των οποίων το όνομα είναι δύσκολο να διαβάσεις. Προτίμησε καλλυντικά με συστατικά που μπορείς να καταλάβεις τι είναι.
-Αναζήτησε συστατικά που αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες. Τα φυτικά και φυσικά συστατικά είναι γραμμένα συνήθως στα λατινικά, με την επιστημονική τους ονομασία. Αν, για παράδειγμα, διαβάσεις τη φράση Prunus Amygdalus Dulcis Oil, το η λατινική ονομασία του αμυγδαλέλαιου, τότε καταλαβαίνεις πως πρόκειται για ένα φυτικό συστατικό.
- Αναζήτησε πληροφορίες για τα αρώματα που αναγράφονται στις ετικέτες. Το άρωμα μπορεί να μην είναι ένα μόνο συστατικό αλλά μίξη πολλών συστατικών τα οποία δεν είναι απαραίτητο να αναγράφονται.
- Θυμήσου πως συστατικά με περιεκτικότητα 1% ή και λιγότερο μέσα στα καλλυντικά σου δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στις ετικέτες (ακόμα και αν είναι καρκινογόνα).
- Μην εντυπωσιάζεσαι από μια εντυπωσιακή συσκευασία ή από την τιμή ενός καλλυντικού.
- Διάβαζε και ρώτα τι δεν καταλαβαίνεις στις ετικέτες πριν αγοράσεις κάποιο προϊόν.
Πρέπει να ξέρεις
- Σε κάθε ετικέτα ενός προϊόντος, η νομοθεσία επιβάλλει την αναγραφή όλων των συστατικών.
- Το ποσοστό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο καλλυντικό αναγράφεται πάντα πρώτο. Διαβάζοντας λοιπόν την ετικέτα, όσο προχωράμε προς τα κάτω μειώνεται και το ποσοστό περιεκτικότητας του συγκεκριμένου συστατικού στο καλλυντικό.
- Ό,τι περιέχεται σε ποσοστό κάτω του 1%, δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται από την εταιρεία. Για να μην ανησυχείς όμως, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν και να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές όλα τα συστατικά που έχουν χρησιμοποιήσει.
- Τα περισσότερα καλλυντικά περιέχουν νερό που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%.
- Δες ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συστατικά των καλλυντικών: Διαλύτης (συνήθως νερό), Γαλακτωματοποιητές - Ομογενοποιητές, Φυτικά Έλαια, Μαλακτικές Ουσίες, Σάπωνες, Συντηρητικά, Αιθέρια Έλαια.
Στροφή στα φυσικά καλλυντικά
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τόσο οι εταιρείες καλλυντικών, όσο και οι καταναλωτές κάνουν πλέον μια στροφή προς τα φυσικά, φυσικά και βιολογικά προϊόντα.
Ο φόβος για τα χημικά και τα τοξικά προϊόντα σε συνδυασμό με την ανάγκη για έναν καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής αλλάζουν το χάρτη στην παγκόσμια αλλά και την εγχώρια αγορά καλλυντικών.
Περισσότερα για τα φυσικά καλλυντικά και τα μυστικά τους διαβάστε ΕΔΩ ή πατήστε ΕΔΩ για να κατεβάστε δωρεάν το EBOOK μας.
Οι μεγάλες και οι μικρότερες εταιρείες καλλυντικών αναζητούν νέους τρόπους προσέλκυσης των καταναλωτών, αλλά και διεύρυνσης του τζίρου τους και επενδύουν πλέον στα φυσικά και βιολογικά καλλυντικά.
Έλαια, φρούτα, βότανα, βιολογικό ελαιόλαδο από βιολογικές καλλιέργειες και άλλα φυσικά προϊόντα ενσωματώνονται, πλέον, στις συνταγές των καλλυντικών. Και η στροφή αυτή προς τα φυσικά προϊόντα περιποίησης στη χώρα μας αρχίζει να κορυφώνεται μετά από μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης.
Η εγχώρια αγορά καλλυντικών φαίνεται πως βγαίνει από μια μακρά περίοδο ύφεσης και δείχνει να πατάει ξανά στα πόδια της. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» η συρρίκνωση που σημείωσε ο κλάδος έφτασε το 38% τα έτη 2009-2017 λόγω της κρίσης στην οποία είχε περιέλθει η χώρα. Αυτό αποτυπώθηκε τόσο στις πωλήσεις των εταιρειών όσο και στο διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων καταναλωτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να περικόψουν τις δαπάνες για την περιποίηση του εαυτού τους.
Έξτρα tip
Για να σε βοηθήσουμε να μάθεις τι πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις καλλυντικά και γιατί να προτιμήσεις τα φυσικά και βιολογικά προϊόντα περιποίησης προσώπου, σώματος και μαλλιών, δεν έχεις παρά να καταβάσεις το ΧΡΗΣΙΜΟ ΟΔΗΓΟ - EBOOK. Θα σου λυθούν όλες οι απορίες και θα μάθεις να επιλέγεις σωστά τα καλλυντικά που χρειάζεσαι. Πάτησε ΕΔΩ για να ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΔΩΡΕΑΝ τον οδηγό μας.
ΠΗΓΗ: ipop.g και kathimerini.gr