Loading...
  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 €ΔΕΙΤΕ ΟΡΟΥΣ
  • Ελάχιστο όριο παραγγελίας 10 € ευρώ (αξία προϊόντων χωρίς τα μεταφορικά).
6977258898
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Κων/νος Χαραντινιώτης: Πώς το mindfulness μας βοηθάει να ζούμε τη ζωή μας στο μέγιστο

by Βιολογικά - Φυσικά Καλλυντικά - Προϊόντα Ομορφιάς | Pergamodo
13Μάρτ.
Κων/νος Χαραντινιώτης: Πώς το mindfulness μας βοηθάει να ζούμε τη ζωή μας στο μέγιστο

Ο ξέφρενος και αγχωτικός τρόπος ζωής, οι φόβοι, οι ανασφάλειες και οι πιεστικές καταστάσεις κατακλύζουν την καθημερινότητά μας και η σκέψη μας βρίσκεται πάντα στην επόμενη δραστηριότητα.

Καταλήγουμε να ζούμε και να λειτουργούμε εντελώς μηχανικά, χωρίς να έχουμε επίγνωση του εαυτού μας, σε μία δεδομένη στιγμή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαλάει η διάθεσή μας, να επιδεινώνεται η ψυχολογική μας κατάσταση, να θυμώνουμε συχνά, να κάνουμε αρνητικές σκέψεις και να αυξάνεται το στρες.

Ένα εργαλείο καθημερινής χρήσης που μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο σε αυτόν τον φαύλο κύκλο που ζούμε καθημερινά, είναι το mindfulness ή αλλιώς ενσυνείδηση.

Το mindfulness είναι μια έννοια που ακούμε πολύ συχνά γύρω μας, αλλά τι ακριβώς είναι; Ποιες είναι οι βασικές αρχές του, πως μπορεί να μας ωφελήσει και γιατί πρέπει να το εντάξουμε στη ζωή μας;  

Ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να μας βοηθήσει και να μας λύσει όλες αυτές τι απορίες είναι ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης.

Ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, πολύ γνωστός Well-being Mentor & Coach, Δάσκαλος Γιόγκα και Διαλογισμού, NLP Master Coach, Ayurvedic Practitioner, μιλάει στο pergamodo.com και το Χρήστο Σιάμο, για τη σημασία του Mindfulness, πώς να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, να νιώθουμε την αναπνοή, το σώμα μας, να αντιλαμβανόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και να βελτιώνουμε συνειδητά τη ζωή μας.

Όπως μας εξηγεί, το mindfulness μας βοηθάει να διαχειριζόμαστε το άγχος και τις δυσκολίες καλύτερα και να ζούμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Μέσα από αυτή τη συνέντευξη θα μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το mindfulness, αλλά και χρήσιμες συμβουλές και τεχνικές για το πώς να το εντάξετε στη ζωή σας και να αξιοποιήσετε τα οφέλη του.

 

Κύριε Χαραντινιώτη, καλώς ήρθατε στο pergamodo και σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε με αυτή τη συνέντευξη. Έχετε αρκετές ιδιότητες, όπως Well-being Mentor & Coach, Δάσκαλος Γιόγκα και Διαλογισμού, NLP Master Coach, Ayurvedic Practitioner. Όλες σας οι ιδιότητες συνδέονται με το mindfulness. Μπορείτε να μας βοηθήσετε να καταλάβουμε τι είναι το Mindfulness;

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας. Πράγματι το mindfulness βρίσκεται στον πυρήνα όλων των μεθόδων που έχω σπουδάσει, χρησιμοποιώ και προσφέρω. Είναι πολύ χρήσιμο να ξεκινήσουμε από την αποσαφήνιση του τι ακριβώς είναι, διότι μερικές φορές ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το Mindfulness, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Σαν παράδειγμα συχνά δίνεται ως εξήγηση ότι mindfulness σημαίνει «να ζεις στο τώρα». Αυτό ως εξήγηση είναι αρκετά υπεραπλουστευμένο και το πρόβλημα με την υπεραπλούστευση είναι ότι δημιουργεί ασάφεια ως προς το πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το mindfulness.

Βρίσκω λοιπόν πολύ πιο εύστοχο τον ορισμό πως το mindfulness έχει να κάνει με το να έχεις επίγνωση του εαυτού σου, σε μία δεδομένη στιγμή. Να χρησιμοποιείς συνειδητά δηλαδή την προσοχή σου για να μπορείς να λειτουργήσεις από το υψηλότερο νοητικό επίπεδο της επίγνωσης, που σου επιτρέπει να παρατηρείς πώς αλληλεπιδράς με τα ερεθίσματα, είτε προέρχονται από το εσωτερικό σου περιβάλλον (μυαλό) είτε από το εξωτερικό περιβάλλον.

Ποια είναι τα οφέλη του mindfulness – της ενσυνείδησης; Τι θα αλλάξει στη ζωή μας αν υιοθετήσουμε αυτή τη συνήθεια; Μπορείτε να μας πείτε κάποια αποδεδειγμένα οφέλη του;

Το mindfulness είναι εργαλείο καθημερινής χρήσης. Βοηθά τον σύγχρονο άνθρωπο να ανταποκρίνεται σε προβλήματα όπως είναι το στρες, και μπορεί να τον βοηθήσει να παίρνει καλές αποφάσεις. Επίσης μπορείς μέσα από την χρήση του mindfulness να εξελίξεις ποιότητες τους χαρακτήρα σου και έτσι να πετύχεις στόχους και να βελτιώσεις τη ζωή σου.

Σαν παράδειγμα χρησιμοποιώντας την επίγνωσή σου μπορείς να γίνεις πιο ψύχραιμος, πιο ήρεμος ή να συντονίζεις καλά τη δράση σου με το αποτέλεσμα που θες να λάβεις. Θα σε βοηθήσει επίσης να ξεπεράσεις την ζήλια, τον θυμό ή «να βάλεις χαλινάρι» στον αρνητικό μονόλογο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι όσο περισσότερο το χρησιμοποιείς, τόσο περισσότερο μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο.

Οι επιστημονικές έρευνες σχετικά με τα οφέλη του mindfulnessπροέρχονται από διάφορους κλάδους όπως είναι η νευροεπιστήμη, η ψυχολογία, η κλασική ιατρική, η κοινωνιολογία κτλ. Ανάμεσα στα αποδεδειγμένα οφέλη του είναι η διαχείριση του πόνου, η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, η αποφόρτιση από το στρες αλλά και η βελτίωση των σχέσεων, η βελτίωση της ψυχικής υγείας, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, η αύξηση της παραγωγικότητας κ.ά.

 

Πώς μπορεί κάποιος να το εντάξει στη ζωή του; Μπορείτε να μας πείτε 3 τρόπους για να εξασκούμε καθημερινά την ενσυνείδηση;

H εξάσκηση στο mindfulness ξεκινά με απλές ασκήσεις που βοηθούν στην ενδυνάμωση της προσοχής. Αυτό είναι το πρώτο βήμα πριν πας πιο βαθιά. Οι τρεις πολύ εύκολες ασκήσεις που προτείνω σε όποιον θέλει να ξεκινήσει είναι:

Α) Η παρατήρηση της αναπνοής: Κάνε παύση και κάθισε με την πλάτη σου ίσια. Φέρε την προσοχή σου στην φυσική αναπνοή. Παρατήρησε τον αέρα πώς εισέρχεται από την μύτη και πώς εξέρχεται από αυτή. Συγκεντρώσου στην πορεία της αναπνοής καθώς από την μύτη διαπερνά τον λαιμό, κατεβαίνει μέχρι κάτω στην κοιλιά και μετά ξανανεβαίνει. Μέσα στην ημέρα όρισε 2-3 πεντάλεπτα για να κάνεις παύση και να φέρνεις επίγνωση στην αναπνοή σου.

Β) H σάρωση του σώματος: Κάθισε με την πλάτη ίσια και φέρε επίγνωση σε κάθε σημείο του σώματός σου, ξεκινώντας από τα πέλματα και ανεβαίνοντας σιγά-σιγά μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Κλείσε τα μάτια για να συγκεντρωθείς καλύτερα.Μόλις φθάσεις στην κορυφή του κεφαλιού συνέχισε προς τα κάτω,σαρώνοντας νοητικά το σώμα μέχρι τα πέλματα. Δώσε όλη σου την προσοχή σε κάθε σημείο και πάρε μερικές αργές ενσυνείδητες αναπνοές εκεί πριν προχωρήσεις στο επόμενο. Παρατήρησε πού αισθάνεσαι ένταση ή πίεση. Στα σημεία αυτά μείνε και ανάπνευσε λίγο περισσότερο. Κάνε αυτή την άσκηση καθημερινά για 5-10 λεπτά.

Γ) Η Mindful ακρόαση: Όταν κάποιος σου μιλάει κάνε εξάσκηση στο να δίνεις το 100% της προσοχής σου στα λόγια του. Παρατήρησε ενεργητικά μήπως σκέφτεσαι άλλα πράγματα, σαν παράδειγμα τι θα απαντήσεις. Φέρε επίγνωση μήπως κάνεις σενάρια αντί απλά να ακούς. Οποτεδήποτε διαπιστώσεις ότι το μυαλό σου κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να ακούει, επανάφερε συνειδητά την προσοχή σου στην ακρόαση. Με τον καιρό θα καταφέρεις να γίνεις ένα mindful ακροατής.

Προτείνω να ξεκινήσει κανείς με αυτές τις πολύ απλές ασκήσεις και να τις κάνει με συνέπεια για κάποιο χρονικό διάστημα. Έτσι θα αρχίσει να δυναμώνει την επίγνωσή του και με τον καιρό θα αποκτήσει πιο βαθιά πρόσβαση. Θα αρχίσει δηλαδή να μπορεί να φέρνει επίγνωση στα συναισθήματά, στον αρνητικό μονόλογο, σε παρορμήσεις κτλ και να τα διαχειρίζεται αποτελεσματικά. 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ mindfulness (ενσυνείδησης) και meditation (διαλογισμού); Συνδέονται μεταξύ τους και αν ναι με ποιο τρόπο;

Ο διαλογισμός είναι ένα εργαλείο μέσα στη πρακτική του mindfulness το οποίο σε προπονεί να γίνεις πιο ενσυνείδητος σε κάθε έκφραση της ζωής σου. Αυτό που συνδέει το mindfulness με το διαλογισμό είναι το κοινό έδαφος που λέγεται ακεραιότητα και απρόσκοπτη προσοχή.

ΤΙ ΔΕΝ είναι η Ενσυνείδηση;

Ενσυνείδητες δεν είναι συμπεριφορές όπως οι αυτόματες αντιδράσεις μας, οι παγιωμένες αντιλήψεις μας, οι περιοριστικές μας πεποιθήσεις κτλ. Οτιδήποτε έχει να κάνει μετην πλευρά του εαυτού μας που παρομοιάζεται με μία αντιδραστική «μαϊμού», διότι είναι έρμαιο στις συνήθειές της και στις παρορμήσεις της.

Ο ενσυνείδητος εαυτός εμφανίζεται όταν συνειδητά επιλέγεις να παρέμβεις ώστε να μην ενδώσεις στην αυτόματη αντίδραση. Να επιλέγεις δηλαδή να χρησιμοποιήσεις την επίγνωσή σου, ώστε πρώτα να επεξεργαστείς λογικά το ερέθισμα πριν ανταποκριθείς σε αυτό. Όσο περισσότερο εξασκείσαι στο mindfulness τόσο θα καταφέρνεις να λειτουργείς μέσα από τον λογικό σου εαυτό και έτσι να κάνεις επιλογές που σου φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα.

 

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σκέψεις μας και την ποιότητα της ζωής μας; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τις αρνητικές σκέψεις που γεμίζουν με τόσο θόρυβο το μυαλό μας;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως με την ενδυνάμωση της επίγνωσης μπορεί κανείς να αποκτήσει καλό έλεγχο επί των αρνητικών του σκέψεων. Στην ουσία μέσα από την εξάσκηση δυναμώνεις τον λεγόμενο «παρατηρητή». Πρόκειται για μία ανώτερη νοητική λειτουργία που όλοι οι άνθρωποι διαθέτουμε.

Όταν λειτουργούμε μέσα από αυτή, έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρούμε τις σκέψεις μας με ακεραιότητα και να επεμβαίνουμε διορθωτικά. Σαν παράδειγμα με την κατάλληλη εξάσκηση μπορείς να παρεμβαίνεις στην αρνητική σκέψη λέγοντας της «τώρα δεν σε χρειάζομαι» και να την κάνεις στην άκρη, ή να αναγνωρίζεις ότι «αυτή η σκέψη δεν είναι αλήθεια ούτε με βοηθά». Έτσι θα την κάνεις ανίσχυρη.

Ένας τρόπος για να δυναμώσεις τον «παρατηρητή» είναι ο διαλογισμός. Όποιος ενδιαφέρεται για διαφορετικούς τρόπους και ασκήσεις που μας βοηθούν να έχουμε καλό έλεγχο επί των αρνητικών σκέψεων θα βρει πολύ υλικό για να κάνει εξάσκηση, στα podcastμου και στο κανάλι μου στο YouTube.

Τι είναι ομορφιά για εσάς και πως μπορούμε να νιώθουμε όμορφοι;

Η ομορφιά για εμένα προσωπικά έχει να κάνει με την αρμονία και την ισορροπία. Αισθανόμαστε πιο όμορφοι, πιο σίγουροι και πιο πλήρεις όταν επιλέγουμε να κάνουμε πράγματα που μας εξισορροπούν και μας θυμίζουν τις δυνατότητές μας.

Μια ευχή ή συμβουλή που θα δίνατε στο Pergamodo και στους αναγνώστες του.

Εύχομαι να χρησιμοποιείτε την επίγνωσή σας για να ακούτε τον εαυτό σας. Να ακούτε τι ζητάει από εσάς το σώμα σας και το μυαλό σας. Να προσέχετε επίσης πώς μιλάτε στον εαυτό σας και πώς τον υποστηρίζετε. Φέρτε επίγνωση πώς βοηθάτε τον εαυτό σας μέσα από τις επιλογές που κάνετε και τις συνήθειές σας!

Που μπορεί να σας βρει κανείς αν θέλει να τον βοηθήσετε να βελτιώσει τον τρόπο σκέψης του και την ποιότητα της ζωής του;

Θα με βρείτε στο site μου το www.konstantinosc.com. Εκεί θα ανακαλύψετε τα άρθρα που δημοσιεύω και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δουλέψουμε μαζί.

Επισκεφθείτε επίσης το κανάλι μου στο YouTube και το Podcast μου.Σε αυτές τις πλατφόρμες μοιράζομαι τεχνικές, εργαλεία και πρακτικές σχετικά με το mindfulness, τον διαλογισμό, την αυτοβελτίωση και το coaching.

Θα ανακαλύψετε τρόπους για να φροντίσετε την σωματική και την ψυχική σας ευεξία, να κατευνάσετε το άγχος, να πετύχετε στόχους, και να ευθυγραμμίσετε τα θέλω με τις πράξεις σας.

Links

YouTube: Konstantinos Charantiniotis
https://www.youtube.com/c/KonstantinosCharantiniotis

Podcast: Mind your Mind – Mindfulness, Παρακίνηση, Αισιοδοξία
https://spoti.fi/3ngWmRC

 


ΔΩΡΕΑΝ eBook

FOLLOW US

Περισσότερα Άρθρα

BACK TO TOP