Loading...
  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 €ΔΕΙΤΕ ΟΡΟΥΣ
  • Ελάχιστο όριο παραγγελίας 10 € ευρώ (αξία προϊόντων χωρίς τα μεταφορικά).
6977258898
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Καιρός για λίγη ευγνωμοσύνη

by Βιολογικά - Φυσικά Καλλυντικά - Προϊόντα Ομορφιάς | Pergamodo
04Απρ.
Καιρός για λίγη ευγνωμοσύνη

Ευγνωμοσύνη. Μια λέξη τόσο δύσκολη αλλά τόσο σημαντική. Ένα συναίσθημα που έχουμε σχεδόν ξεχάσει και που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε με τον κορονοϊό. Έχουμε μάθει να μην λέμε ευχαριστώ για αυτά που ήδη έχουμε αλλά να εστιάζουμε σε αυτά που δεν έχουμε.

Έχουμε μάθει να εκτιμάμε κάτι μόνο αφού το χάσουμε. Και όταν το αποκτήσουμε πάλι, να επιστρέφουμε στην παλιά νοοτροπία ότι το θεωρούμε δεδομένο.

Έχουμε μάθει να κατηγορούμε τη ζωή και να λέμε πόσο άδικα μας έχει συμπεριφερθεί. Πόσο άτυχοι είμαστε και ότι όλα μας πάνε στραβά. Λες και η ζωή έχει βάλει στο μάτι μόνο εμάς και κανέναν άλλο.

Ε, λοιπόν αυτό δεν ισχύει. Και όσο πιο νωρίς το καταλάβουμε τόσο γρηγορότερα θα βελτιώσουμε τη ζωή μας. Είναι επιτακτική ανάγκη, να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα και να αρχίσουμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη.

grateful-for-little-things

Η ευγνωμοσύνη δεν είναι πυρηνική φυσική που χρειάζεται διδακτορικό για να την καταλάβεις. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να νιώσει ο καθένας από εμάς, αρκεί να κοιτάξει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για να νιώσεις ευγνωμοσύνη πρέπει να εστιάσεις  στα μικρά, απλά και καθημερινά πράγματα που έχεις στη ζωή σου.

Ευγνωμοσύνη είναι να λες ευχαριστώ που έχεις την υγειά σου, το σπίτι που μένεις, το φαγητό που έχεις σήμερα στο τραπέζι σου, τα ρούχα που φοράς, την οικογένειά και τους φίλους σου.

Αν ξεκινήσουμε να καταγράφουμε σε μια λίστα όλα όσα καθημερινά έχουμε στη ζωή μας, θα ανακαλύψουμε όλο και περισσότερα πράγματα για τα οποία αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη.

Θα αρχίσουμε να βλέπουμε λεπτομέρειες που ούτε καν είχαμε προσέξει στο παρελθόν. Και η λίστα θα μεγαλώνει και θα μεγαλώνει.

Η ευγνωμοσύνη σε διδάσκει πως, ακόμα κι αν δεν πετύχεις όλα όσα επιθυμούσες ή είχες ονειρευτεί, έχεις ήδη αρκετά για να νιώθεις χαρούμενος κι ευτυχισμένος. Μαθαίνεις να είσαι αυτάρκης και να εκτιμάς αυτά που έχεις σήμερα.

Το να είσαι ευγνώμων, δίνει νόημα και αξία σε καθετί που συμβαίνει στην ζωή σου. Η ευγνωμοσύνη σε κάνει περισσότερο χαρούμενο και αυτό έχει άμεση επίδραση στη συμπεριφορά και την απόδοσή σου.

Η ευγνωμοσύνη συνδέεται με την ευτυχία. Δημιουργεί θετικά συναισθήματα, σε κάνει να εκτιμάς, βελτιώνει την υγεία, σε βοηθά να διαχειρίζεσαι κάθε είδους δυσκολία και χτίζει γερές σχέσεις.

thankful-blessed

7 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της ευγνωμοσύνης

Και αν νομίζετε ότι όλα όσα γράφουμε είναι απλά λόγια και φιλοσοφίες, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η επιστήμη αναγνωρίζει τα οφέλη της ευγνωμοσύνης. Στη συνέχεια του άρθρου μας μπορείτε να δείτε τα 7 οφέλη της ευγνωμοσύνης και πως αποδεικνύονται επιστημονικά.

Η ευγνωμοσύνη ανοίγει την πόρτα σε περισσότερες σχέσεις.

Η λέξη "ευχαριστώ" δεν είναι μόνο σημάδι καλών τρόπων και ευγένειας, αλλά δείχνει την εκτίμησή μας προς τους άλλους και μπορεί να μας βοηθήσει να κερδίσουμε νέους φίλους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι, όταν ακούμε τη λέξη «ευχαριστώ» κατά τη διάρκεια μια νέας γνωριμίας, είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουμε μια πιο συχνή επικοινωνία ή σχέση με το άτομο αυτό. Επομένως, αν ευχαριστήσουμε έναν ξένο που μας άνοιξε την πόρτα ή στείλουμε ένα ευχαριστήριο σημείωμα σε έναν συνάδελφό μας που μας βοήθησε σε ένα πρότζεκτ, σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά των άλλων ανθρώπων και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες και γνωριμίες.

Η ευγνωμοσύνη βελτιώνει τη σωματική υγεία.

Οι ευγνώμονες άνθρωποι αντιμετωπίζουν λιγότερους πόνους και ενοχλήσεις και αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο υγιείς από τους άλλους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ευγνώμονες άνθρωποι είναι επίσης πιο πιθανό να φροντίζουν περισσότερο την υγεία τους, να ασκούνται περισσότερο, να κάνουν πιο συχνά ιατρικά τσεκ απ, γεγονός που συμβάλλει στην περαιτέρω μακροζωία.

express-gratitude

Η ευγνωμοσύνη βελτιώνει την ψυχολογική υγεία.

Η ευγνωμοσύνη μειώνει τα τοξικά συναισθήματα, από το φθόνο και τη δυσαρέσκεια μέχρι την απογοήτευση και τη λύπη. Ο Robert Emmons, ένας κορυφαίος ερευνητής, έχει πραγματοποιήσει πολλές μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ ευγνωμοσύνης και ευεξίας. Η έρευνά του επιβεβαιώνει ότι η ευγνωμοσύνη αυξάνει αποτελεσματικά την ευτυχία και μειώνει την κατάθλιψη.

Η ευγνωμοσύνη ενισχύει την συμπόνια και μειώνει την επιθετικότητα.

Οι ευγνώμονες άνθρωποι συμπεριφέρονται με ένα πιο θετικό τρόπο, ακόμη και όταν οι άλλοι συμπεριφέρονται λιγότερο ευγενικά, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 του Πανεπιστημίου του Κεντάκι. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, που κατατάσσονταν υψηλότερα στις κλίμακες ευγνωμοσύνης, ήταν λιγότερο πιθανό να αντιδράσουν αρνητικά εναντίον άλλων, ακόμη και όταν δέχθηκαν οι ίδιοι κάποια αρνητική συμπεριφορά. Έδειξαν μεγαλύτερη ευαισθησία και συμπόνια προς τους άλλους ανθρώπους και είχαν μειωμένη επιθυμία για εκδίκηση.

Οι ευγνώμονες άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα.

Η λίστα ευγνωμοσύνης βελτιώνει τον ύπνο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στην Applied Psychology: Health and Well-Being. Σημειώστε μερικούς λόγους για τους οποίους είστε ευγνώμονες για 15 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο, και θα κοιμηθείτε καλύτερα και περισσότερο.

Η ευγνωμοσύνη βελτιώνει την αυτοεκτίμηση.

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Sports Psychology διαπίστωσε ότι η ευγνωμοσύνη αύξησε την αυτοεκτίμηση των αθλητών, ένα ουσιαστικό στοιχείο για τη βέλτιστη απόδοση. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη μειώνει τις κοινωνικές συγκρίσεις. Αντί να αποθαρρύνεστε από ανθρώπους που έχουν περισσότερα χρήματα ή καλύτερες θέσεις εργασίας - ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του αυτοσεβασμού - οι ευγνώμονες άνθρωποι είναι σε θέση να εκτιμήσουν τα επιτεύγματα των άλλων ανθρώπων.

Η ευγνωμοσύνη αυξάνει την ψυχική δύναμη

Για χρόνια, έρευνες έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη, όχι μόνο μειώνει το στρες, αλλά μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση κάποιου ψυχικού τραύματος. Μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στο Behavior Research and Therapy διαπίστωσε ότι οι Βετεράνοι του πολέμου του Βιετνάμ με υψηλότερα επίπεδα ευγνωμοσύνης, παρουσίαζαν χαμηλότερα ποσοστά μετατραυματικής διαταραχής άγχους. Μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology, διαπίστωσε ότι η ευγνωμοσύνη συνέβαλε σημαντικά στην ψυχική δύναμη και τη διαχείριση των καταστάσεων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Αναγνωρίζοντας όλα όσα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες - ακόμη και στις χειρότερες εποχές - ενισχύει την ανθεκτικότητα στις δυσκολίες και αυξάνει την ψυχική δύναμη.

Όλοι έχουμε την ικανότητα και την ευκαιρία να καλλιεργούμε την ευγνωμοσύνη. Αντί να διαμαρτυρόμαστε για τα πράγματα που δεν έχουμε ή θέλουμε να αποκτήσουμε, ας εστιάσουμε σε όλα όσα έχουμε. Η ανάπτυξη μιας «στάσης ευγνωμοσύνης» είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή.

Σιάμος Χρήστος

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από το psychologytoday.com


FOLLOW US

Περισσότερα Άρθρα

BACK TO TOP