Loading...
  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 €ΔΕΙΤΕ ΟΡΟΥΣ
  • Ελάχιστο όριο παραγγελίας 10 € ευρώ (αξία προϊόντων χωρίς τα μεταφορικά).
6977258898
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Έχετε άγχος; 12 τρόποι για να νιώσετε καλύτερα σε 15 λεπτά

by Βιολογικά - Φυσικά Καλλυντικά - Προϊόντα Ομορφιάς | Pergamodo
07Μάρτ.
Έχετε άγχος; 12 τρόποι για να νιώσετε καλύτερα σε 15 λεπτά

Έχετε άγχος και δεν ξέρετε πώς να το διαχειριστείτε; Κάθε πρωί που ξυπνάτε σκέφτεστε ότι δεν θα προλάβετε να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας και σας φαίνονται όλα βουνό; Μην τρομοκρατείστε.

Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθετε άγχος και στρες στη ζωή σας, ειδικά όταν οι καθημερινοί ρυθμοί το δικαιολογούν. Ωστόσο, όταν υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια και παρεμβαίνει στην ποιότητα ζωής σας, τότε πρέπει να μάθετε να το διαχειρίζεστε και να το ελέγχετε. Και υπάρχουν τρόποι για να το καταφέρετε.

Στο άρθρο αυτό θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές ανακούφισης από το στρες και θα νιώσετε καλύτερα σε λιγότερο από 15 λεπτά. Αρκεί να το προσπαθήσετε φυσικά.

Τι είναι το άγχος με απλά λόγια

Αλήθεια τι είναι το άγχος και τι γνωρίζεις για αυτό; Ο όρος άγχος (ή στρες) προέρχεται από το ρήμα ἄγχω, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει στρες το σώμα του είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος του πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις. Όσο πιο συχνό και έντονο είναι το στρες, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές υποχρεώσεις.

woman-feels-anxiety

Συναισθήματα, θυμού, απογοήτευσης και φόβου, όπως επίσης, οξυθυμία, κούραση και κατάθλιψη, κυριαρχούν και δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει ο άνθρωπος με συγκέντρωση. Το στρες κάνει τους ανθρώπους ιδιαίτερα απαιτητικούς, ανυπόμονους και ευερέθιστους με ιδιαίτερα χαμηλή διάθεση για συνεργασία.

Το άγχος μπορεί να έχει ψυχογενή προέλευση ή μπορεί να είναι συνέπεια σωματικής πάθησης. Επιπλέον, εξαρτάται από τις γνωστικές, συναισθηματικές διεργασίες, τον τρόπο ζωής του ατόμου και τον τρόπο αντίληψης του. Κάθε άτομο έχει ένα ορισμένο βαθμό άγχους, ο οποίος θεωρείται φυσιολογικός κάτω από ορισμένες περιστάσεις. Σε κάποιες άλλες όμως περιπτώσεις αυξημένου άγχους, προξενεί κακό και συντελεί στο να υπολειτουργεί το άτομο στις δραστηριότητες του και στο να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία του.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το άγχος; Σας προτείνουμε 12 τρόπους που όταν τους εφαρμόσετε πραγματικά θα εντυπωσιαστείτε με το πόσο γρήγορα θα νιώσετε ανακούφιση.  

Διαλογιστείτε

Λίγα λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καθημερινός διαλογισμός μπορεί να μεταβάλλει τις νευρικές οδούς του εγκεφάλου, καθιστώντας τις πιο ανθεκτικές στο στρες.

Δίνοντας προσοχή στην αναπνοή, στις αισθήσεις και το εσωτερικό σώμα,  αποσύρεστε από την πολυάσχολη ζωή σας και κάνετε ένα βήμα έξω από τον ποταμό των σκέψεών σας.

woman-meditating

Η σύγχρονη ιατρική συμφωνεί ότι ο διαλογισμός:

- μειώνει το ρυθμό της αναπνοής και επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό
- αυξάνει την ικανότητα να χαλαρώσουμε
- χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση
- επιτρέπει στα άτομα να φθάσουν σε βαθύτερο επίπεδο χαλάρωσης
- μειώνει τις κρίσεις άγχους και αυξάνει την ανταπόκριση στη χαλάρωση
- αυξάνει την αυτοπεποίθηση
- αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη, την παχυσαρκία, την αϋπνία και τους πονοκεφάλους.

Αναπνεύστε βαθιά

Κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών και εστιάστε στην αναπνοή σας. Πολλοί υποτιμούν αυτή την άσκηση αλλά είναι αποτελεσματική.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Κρατήστε τη. Τώρα εκπνεύστε αργά. Προσπαθήστε να μετρήσετε μέχρι το 10 όσο αφήνετε τον αέρα να βγει. Νιώστε όλη την ένταση και το στρες να βγαίνουν από μέσα σας μαζί με την αναπνοή σας. Επαναλάβετε 3-10 φορές, ή όσο νιώσετε ότι χρειάζεται.

Η διαδικασία αυτή της βαθιάς αναπνοής επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

woman-sitting-alone

Νιώστε τη στιγμή

Πάρτε 5 λεπτά και σταματήστε ότι κάνετε. Προσπαθήστε να νιώσετε τη στιγμή. Εστιάστε σε ένα μόνο πράγμα, σε μια μόνο συμπεριφορά ή σε μια κατάσταση. Νιώστε το αεράκι που φυσάει στο πρόσωπό σας όταν περπατάτε ή απολαύστε την υφή και τη γεύση κάθε μπουκιάς φαγητού. Όταν εστιάζετε σε ένα πράγμα τη φορά, οι αισθήσεις καθαρίζουν και αισθάνεστε λιγότερη ένταση.

Μιλήστε σε αγαπημένα πρόσωπα

Ο κοινωνικός σας περίγυρος και τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος. Μιλήστε με άλλους - κατά προτίμηση πρόσωπο με πρόσωπο ή τουλάχιστον στο τηλέφωνο. Μοιραστείτε μαζί τους τι σας απασχολεί και τι σας φοβίζει ή αγχώνει. Μπορεί να ακούσετε μια διαφορετική εκδοχή των πραγμάτων ή μια συμβουλή ακόμα και να σας δώσουν τη λύση που αναζητάτε και δεν έχετε σκεφτεί.  

Συντονιστείτε με το σώμα σας

Προσπαθήστε να συντονιστείτε και να ακούσετε το σώμα σας. Αντλείστε ότι πληροφορία σας δίνει όταν βρίσκεστε σε κατάσταση έντονου άγχους. Νιώστε πως αντιδρά, νιώστε τους παλμούς της καρδιάς ή των ιδρώτα ή ακόμα και κάποιο τρέμουλο λόγω της έντασης. Το σώμα σας μιλάει και προειδοποιεί. Ξαπλώστε ή καθίστε στο πάτωμα και παρατηρήστε τις αντιδράσεις σας. Που νιώθετε σφιγμένοι και που πιο χαλαροί;

Για 1 έως 2 λεπτά, φανταστείτε την ενέργεια που ρέει σε κάθε τμήμα του σώματος. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία καθώς μετακινείτε την προσοχή σας και σε άλλα σημεία. Σκεφτείτε κάτι θετικό και προσπαθήστε να αλλάξετε αυτή την ενέργεια στο σώμα σας.  Ακούστε τις σκέψεις σας και διώξτε τη γκρινιάρικη φωνή του φόβου και του άγχους, αντικαθιστώντας την με μια παρήγορη φωνή αγάπης, ανοιχτή σε πιθανότητες. Το σώμα σας θα υπακούσει στη νέα εντολή που θα του δώσετε.

Κάντε μασάζ

Κάντε μασάζ στον εαυτό σας. Στους ώμους, το λαιμό σας, το κεφάλι και την πλάτη. Βοηθάει πολύ. Αν δεν μπορείτε, ζητείστε από το ταίρι σας να το κάνει! Άλλη μια ωραία τεχνική χαλάρωσης είναι να τεντώσετε και μετά να χαλαρώσετε κάθε μυ στο σώμα σας, ένα τη φορά, ξεκινώντας από τα πέλματα μέχρι τέρμα πάνω, στο κεφάλι σας.

woman-reading

Αποσυνδεθείτε

Κλείστε τηλέφωνα, υπολογιστές και κλείστε τον έξω κόσμο ακόμα πιο έξω για μερικά λεπτά. Αποστασιοποιηθείτε λίγο από την πραγματικότητα. Όλα αυτά απλά ανεβάζουν τα επίπεδα του στρες. Βγείτε από το Internet και ξεχάστε για λίγο τον κόσμο. Ξέχνα λογαριασμούς, υποχρεώσεις, χρέη κτλ. Πάρτε για λίγο το χρόνο σας με τον εαυτό σας και συνδεθείτε μετά πιο ήρεμοι.

Διαβάστε ένα βιβλίο

Πάρτε το αγαπημένο σας βιβλίο, αράξτε στον καναπέ ή το κρεβάτι και ξεφυλλίστε το. Αρχίστε να διαβάζετε τις πρώτες σελίδες και ταξιδέψτε στο κόσμο του. Αυτό θα απορροφήσει τις σκέψεις σας τελείως και θα ξεχαστείτε από ότι σας απασχολεί.

Γελάστε δυνατά

Το γέλιο μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες του σώματός σας και ενισχύει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ονομάζονται ενδορφίνες, οι οποίες βοηθούν στη διάθεσή σας. Δείτε την αγαπημένη σας κωμική σειρά, διαβάστε ένα κόμικ ή συζητείστε με κάποιον που σας κάνει να χαμογελάτε.

Ακούστε χαλαρωτική μουσική

Έρευνες δείχνουν ότι η χαλαρωτική μουσική μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τους παλμούς της καρδιάς και το άγχος. Δημιουργήστε μια playlist με τραγούδια ή ήχους της φύσης και αφήστε το μυαλό σας να εστιάσει στις διαφορετικές μελωδίες και. Μπορείτε επίσης να ακούσετε πιο αισιόδοξα τραγούδια ή ακόμα και να τραγουδήσετε ή να χορέψετε. Η ένταση θα εκτονωθεί.

woman-listening-to-music-

Γυμναστείτε

Δεν χρειάζεται να είστε δρομέας ή αθλητής για να γυμναστείτε. Όλες οι μορφές άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της γιόγκα, του τάι τσι και ενός απλού περιπάτου, μπορούν να μειώσουν το άγχος. Μπορείτε επίσης να ανεβοκατέβετε τις σκάλες ή να κάνετε κάποιες ασκήσεις stretching. Η άσκηση αυξάνει την παραγωγή των ενδορφινών, που είναι επίσης γνωστές και ως νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και έχουν τη δύναμη να μας φτιάχνουν τη διάθεση.  Προσοχή!!! Όταν έχετε άγχος, είναι καλό να επιδίδεστε σε μετρίας εντάσεως ασκήσεις και να αποφεύγετε τις έντονες, λόγω του ότι η «επιθετική», όπως αποκαλείται, προπόνηση αυξάνει το στρες στον οργανισμό.

Να είστε ευγνώμονες

Σκεφτείτε όλα τα πράγματα που είναι καλά στη ζωή σας και να είστε ευγνώμονες που τα έχετε. Η ευγνωμοσύνη έχει τη δύναμη να ακυρώνει τις αρνητικές σκέψεις και τις ανησυχίες. Σκεφτείτε πόσο τυχεροί είσαστε που έχετε όλα αυτά που έχετε και όχι αυτά που δεν έχετε ή έχει κάποιος άλλος. Σκεφτείτε το χαμόγελο του συντρόφου σας, του παιδιού σας, των φίλων σας, έναν στόχο που πετύχατε ή κάποιον που βοηθήσατε. Όταν νιώθετε άγχος, περάστε μερικά λεπτά σκεπτόμενοι αυτά που πραγματικά έχουν σημασία.

 Σιάμος Χρήστος


FOLLOW US

Περισσότερα Άρθρα

BACK TO TOP