Loading...
6977258898
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

15 τρόποι για να διώξετε την ακμή και τα σπυράκια

by Βιολογικά - Φυσικά Καλλυντικά - Προϊόντα Ομορφιάς | Pergamodo
29Ιουν.
15 τρόποι για να διώξετε την ακμή και τα σπυράκια

Η ακμή είναι η συχνότερη δερματολογική διαταραχή των νέων διότι εμφανίζεται στο 80% των ατόμων ηλικίας 11 έως 30 ετών. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη δερματοπάθεια η οποία προκαλείται όταν η λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα φράζουν τους πόρους του δέρματος (αναπτύσσονται βακτήρια) και δημιουργούν κόκκινα, λευκά ή μαύρα στίγματα ή σπυράκια ακόμα και κύστες.

Οι κύστες με πύον μπορεί να προκαλέσουν πόνο εάν μολυνθούν, ενώ μπορεί να αφήσουν μόνιμα σημάδια στο δέρμα. Η ακμή εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, στο πάνω μέρος του λαιμού, την πλάτη, τους ώμους και το θώρακα.

Παρότι η ακμή είναι μια συχνή και συνηθισμένη δερματική πάθηση, αρκετοί έφηβοι και ενήλικες τη θεωρούν μια παροδική κατάσταση και δεν δίνουν τη δέουσα σημασία. Αποφεύγουν να απευθυνθούν σε κάποιο δερματολόγο για κάποια θεραπεία. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι οφείλεται στην ελλιπή καθαριότητα και ότι μπορεί να περάσει με σχολαστικό καθαρισμό.

Έφηβοι και νέοι

Η ηλικία έναρξης της ακμής για τα αγόρια είναι τα 15 έτη με κορύφωση την ηλικία των 16-17 ετών, ενώ τα σπυράκια εξαφανίζονται στην ηλικία των 23-25 ετών.

Στα κορίτσια, η ακμή εμφανίζεται νωρίτερα, περίπου στην ηλικία των 13 ετών με το πρόβλημα να γίνεται εντονότερο στα 17 - 19 χρόνια. Η ακμή στα κορίτσια φεύγει στην ηλικία των 25-27 ετών.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ακμή μπορεί να παραμείνει σε ήπια μορφή μέχρι την ηλικία των 40 ετών για το 5% των γυναικών και το 1% των ανδρών.

Skin-care-acne

Οι κυριότερες αιτίες

Οι δερματολόγοι έχουν εντοπίσει αρκετές αιτίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ακμής. Οι σημαντικότερες είναι:

- Αυξημένη παραγωγή ελαίων στο δέρμα

- Συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος

- Βακτήρια ή μικρόβια στους πόρους

- Φλεγμονές του δέρματος

- Ορμονικές διαταραχές

- Κληρονομικότητα

- Ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς

- Συναισθηματικό στρες

- Χρήση αναβολικών στεροειδών

- Χρήση φαρμάκων που περιέχουν αλογόνα, λίθιο ή ανδρογόνα

- Έκθεση σε υψηλά επίπεδα χλωρίου

Ένας δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιος παράγοντας ή συνδυασμός παραγόντων προκαλεί ακμή.

Acne-woman-face

15 τρόποι αντιμετώπισης της ακμής

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να προλάβει και να αντιμετωπίσει την ακμή και τα σπυράκια. Πιο αναλυτικά:

-Πλένετε το πρόσωπο συχνά: Είναι σημαντικό να πλένετε το πρόσωπό σας τακτικά για να αφαιρείται η βρωμιά, οι ρύποι και η λιπαρότητα από το δέρμα σας. Πολλοί προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα ήπιο καθαριστικό και ζεστό νερό. Η εφαρμογή μιας - όχι και τόσο λιπαρής - ενυδατικής κρέμας μετά το πλύσιμο μπορεί να αποτρέψει τη ξηρότητα του δέρματος, που επιδεινώνει τα σπυράκια.

-Αποφύγετε τον σκληρό καθαρισμό: Μερικοί άνθρωποι κάνουν τρίβουν το δέρμα τους με σκληρά σφουγγάρια ή βούρτσες ή γάντια απολέπισης. Αυτό μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το δέρμα και να προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα σπυράκια. Καλό είναι να εφαρμόσετε ένα απαλό καθαριστικό προσώπου με καθαρά χέρια.

-Συχνό λούσιμο των μαλλιών: Εάν έχετε λιπαρά μαλλιά καλό είναι να τα λούζετε τακτικά. Πολλές φορές το λάδι έρχεται σε επαφή με το δέρμα κοντά στη γραμμή των μαλλιών και μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Επίσης, αποφύγετε τα τζελ για τα μαλλιά γιατί μπορεί να φράξουν τους πόρους.

-Μην σπάτε τα σπυράκια και τα στίγματα:  Μπορεί να είναι δελεαστικό να σπάσετε ένα σπυράκι, αλλά αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής και ουλών.

-Θεραπευτικές κρέμες ή οροί: Οι ειδικές φαρμακευτικές κρέμες ή οι οροί που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζολίου, μπορούν να μειώσουν τα σπυράκια σε ορισμένες περιοχές όπως το πηγούνι, τη μύτη και το μέτωπο. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ήπιας ακμής.

-Χρησιμοποιείστε τοπικά ρητινοειδή: Τα τοπικά ρητινοειδή είναι προϊόντα που προέρχονται από τη βιταμίνη Α, όπως κρέμες ρητίνης, ζελέ και λοσιόν. Συχνά τα προτείνουν οι δερματολόγοι για τη διαχείριση και την πρόληψη της ακμής. Τα τοπικά ρητινοειδή απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και μειώνουν τη φλεγμονή. Τα ρετινοειδή πωλούνται μόνο με ιατρική συνταγή, σύμφωνα με τα ονόματα που περιλαμβάνουν Renova, Retin-A, καθώς και τη γενική τρετινοΐνη.

Acne-woman-teenager

-Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τα αντιβιοτικά: Τα αντιβιοτικά (με ερυθρομυκίνη και κλινδαμυκίνη) μπορούν να καταπολεμήσουν την ανάπτυξη των βακτηρίων της ακμής στο δέρμα. Διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή.

-Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τα χάπια ορμονών: Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ακμής, βοηθώντας στη ρύθμιση των ορμονών. Ωστόσο, αυτά τα χάπια κρύβουν και κινδύνους, επομένως καλό είναι να ζυγίσετε τα οφέλη και τις παρενέργειες πριν αποφασίσετε. Η σπιρονολακτόνη, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε περιπτώσεις σοβαρής ακμής. Ωστόσο, έχει πολλές πιθανές παρενέργειες, οπότε είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας.

-Προσοχή στη διατροφή: Αν και η ιατρική δεν είναι σίγουρη για τη σχέση ακμής και διατροφής,έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν ακμή σε ορισμένους ασθενείς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (μπισκότα, κέικ, πίτες) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ακμής ή να επιδεινώσουν την ακμή. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα το αποβουτυρωμένο γάλα, μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ακμής. Ένα άτομο μπορεί να θέλει να περιορίσει μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων, για να δει αν το πρόβλημα βελτιώνεται.

-Φοράτε αντηλιακό: Η συχνή και μεγάλης διάρκεια έκθεση στον ήλιο έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα. Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή ελαίων που κάνουν την ακμή χειρότερη.Η χρήση αντηλιακού χωρίς λάδι με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εγκαυμάτων και της επιδείνωσης της ακμής.

- Θεραπείες φωτός ή λέιζερ: Ένας δερματολόγος ή ένας αισθητικός μπορεί να κάνει θεραπείες φωτός ή λέιζερ, που αποσκοπούν στη μείωση των βακτηρίων της ακμής στο δέρμα.

- Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά προϊόντα περιποίησης: Τα πολύ λιπαρά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας περιέχουν έλαια που μπορεί να φράξουν τους πόρους. Αυτά τα προϊόντα προορίζονται συχνά για χρήση σε ξηρό ή ώριμο δέρμα. 

-Μην κάνετε υπερβολική απολέπιση: Η απολέπιση είναι η πιο γνωστή διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων από το δέρμα. Παρά το γεγονός ότι η απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ακμής, η υπερβολική απολέπιση μπορεί να την επιδεινώσει. Το δέρμα θα ξεραθεί και θα ερεθιστεί περαιτέρω.

-Μειώστε το άγχος: Το άγχος προκαλεί συχνά φλεγμονές, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή. Σας παραθέτουμε μερικούς απλούς και χρήσιμους τρόπους για να μειώσετε το στρες: διαλογισμός, άσκηση, γιόγκα, διάβασμα, χαλαρό μπάνιο, βόλτα στη φύση, χόμπι κ.α.

- Κρατήστε τα προϊόντα περιποίησης προσώπου καθαρά: Μακιγιάζ, σπρέι προσώπου και βούρτσες πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με σαπούνι και νερό για να αποφευχθεί η συσσώρευση βακτηρίων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις και επιδείνωση της ακμής. Βεβαιωθείτε ότι οι βούρτσες στεγνώνουν εντελώς πριν τη χρήση.

7 φυσικά & βιολογικά προϊόντα με αποδεδειγμένα αποτελέσματα κατά της ακμής

Στο Pergamodo προσπαθούμε να σας βοηθάμε να λύνετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με το δέρμα σας για αυτό και σας προτείνουμε ένα πολυδύναμο συνδυασμό φυσικών και βιολογικών προϊόντων με αποδεδειγμένη ταχεία δράση κατά των συμπτωμάτων ακμής. Τα αποτελέσματα θα σας εντυπωσιάσουν.

Απομάκρυνση των Ρύπων & Μείωση Λιπαρότητας: Το 100% Φυσικό Gel Καθαρισμού για Πρόσωπο & Μάτια της Bee Factor απομακρύνει τους ρύπους, καθαρίζει τους πόρους και αφήνει το δέρμα απαλό, ενυδατωμένο και λαμπερό. Καθαρίζει σε βάθος και μειώνει τη λιπαρότητα και το σμήγμα χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς. 

Βαθύς Καθαρισμός & Αποτοξίνωση: Η Μάσκα Προσώπου Detox της Bee Factor Με Ενεργό Άνθρακα από Βamboo, πράσινη άργιλο, σμηκτίτη και μέλι σε μορφή σκόνης, επιτυγχάνει  αποτελεσματικό και βαθύ καθαρισμό των πόρων της επιδερμίδας, ενώ παράλληλα έχει καταπραϋντική δράση. Καθαρίζει το δέρμα από τα μαύρα στίγματα, τα σπυράκια και την ακμή, απομακρύνει τις τοξίνες και αποτρέπει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Το τελικό αποτέλεσμα μετά τη χρήση της Detox Face Mask είναι ένα δέρμα καθαρό, με ορατά μικρότερους πόρους και μειωμένη ερυθρότητα.

Εξισορρόπηση Λιπαρότητας & Αποτελεσματική Θεραπεία: Η Θεραπευτική Κεραλοιφή για Ακμή & Σπυράκια της Bee Factor περιέχει 7 ΠΑΝΙΣΧΥΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ με άμεση δράση εντός 24 ωρών. Με Eκχύλισμα επιλόβιου που αναστέλλει την ανάπτυξη του P. acnes (το βακτήριο υπεύθυνο για την εξάπλωση της ακμής). Βελτιώνει τα ακνεϊκά δέρματα μειώνοντας την παραγωγή σμήγματος έως και 82% μετά από 4 εβδομάδες θεραπείας. Τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα είναι λιγότερο ορατά, συμβάλλοντας σε υγιέστερη και πιο λεία επιδερμίδα. Καθαρίζει αποτελεσματικά την επιδερμίδα από μολύνσεις, απολυμαίνει, εξισορροπεί την έκκριση σμήγματος ενώ ταυτόχρονα θρέφει την επιδερμίδα.

Ρύθμιση του pH και καταπολέμηση της Ακμής: Το Βιολογικό Ανθόνερο Λεβάντας της Inaessentials είναι ένα εξαιρετικό προϊόν για τη ρύθμιση του pH, την καταπολέμηση της ακμής, τον καθαρισμό του προσώπου και τη βελτίωση της επιδερμίδας. Καθαρίζει βαθιά τους πόρους και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα. Βελτιώνει και εξομαλύνει την χροιά του δέρματος. Καταπραΰνει και αναζωογονεί το ερεθισμένο δέρμα και απομακρύνει τα εξανθήματα και τα σπυράκια. Έχει βοηθήσει πάνω από 10.000 εφήβους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ακμής.

Καθαρισμός – Peeling – Μάσκα: Το 3 σε 1 Καθαριστικό Προσώπου της Lavera καθαρίζει σε βάθος, καταπολεμά ενεργά τα στίγματα του δέρματος και αποτρέπει την επανεμφάνιση τους. Επιπλέον ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, αφαιρεί την υπερβολική λιπαρότητα, ενώ βοηθάει στην περαιτέρω πρόληψη. Με την Τριπλή του Δράση βοηθάει το δέρμα να είναι υγιές, καθαρό και όμορφο. Περιέχει βιολογικό εκχύλισμα μέντας που έχει Αντι-βακτηριακή και καθαριστική δράση, Πυριτική γη που αφαιρεί την υπερβολική λιπαρότητα και προσδίδει ματ όψη και σαλικυλικό οξύ που καταπολεμά ενεργά τα στίγματα.

Εντατική Φροντίδα και Θεραπεία της Ακμής: Η Κρέμα Θεραπείας Προσώπου της Lavera με Εκχύλισμα Βιολογικής Μέντας, Ψευδάργυρο και Σαλικυλικό Οξύ είναι ιδανική για τις λιπαρές και ακνεϊκές επιδερμίδες καθώς παρέχει εντατική και δραστική φροντίδα σε δέρματα με σπυράκια και σημάδια ακμής. Το εκχύλισμα Βιολογικής Μέντας ανανεώνει, καταπραΰνει και καθαρίζει, ο Ψευδάργυρος ξηραίνει τα σπυράκια και το Σαλικυλικό Οξύ καταπολεμά ενεργά τις κηλίδες. Για άμεσα αποτελέσματα.

Σύσφιξη Πόρων: Η Ενυδατική Κρέμα Προσώπου για Σύσφιξη Πόρων της Lavera διορθώνει τους διεσταλμένους πόρους - οι οποίοι γίνονται λιγότερο ορατοί - και βελτιώνει την εμφάνιση και την υφή της επιδερμίδας. Για ορατά πιο λείο δέρμα. Είναι κατάλληλη για λιπαρές επιδερμίδες και δέρματα με προβλήματα ακμής. Περιέχει εκχύλισμα βιολογικής μέντας, που ανανεώνει, καταπραΰνει και καθαρίζει και εκχύλισμα βιολογικής κολλιτσίδας, που έχει καταπραϋντική και στυπτική δράση. Η καθημερινή σας φροντίδα για τη σύσφιξη των πόρων.

Μπείτε στην παρέα του pergamodo.com, πάρτε ιδέες και συμβουλές και λάμψτε από υγεία και ομορφιά σε κάθε στάδιο της ζωής σας! Ακολουθήστε μας στο instagram πατώντας εδώ,  στο facebook εδώ και στο pinterest εδώ.

 


ΔΩΡΕΑΝ eBook

FOLLOW US

Περισσότερα Άρθρα

BACK TO TOP