Loading...
  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 €ΔΕΙΤΕ ΟΡΟΥΣ
  • Ελάχιστο όριο παραγγελίας 10 € ευρώ (αξία προϊόντων χωρίς τα μεταφορικά).
6977258898
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

10 tips για να ξεπερνάτε κάθε απογοήτευση στη ζωή σας

by Βιολογικά - Φυσικά Καλλυντικά - Προϊόντα Ομορφιάς | Pergamodo
17Μάι.
10 tips για να ξεπερνάτε κάθε απογοήτευση στη ζωή σας

Η απογοήτευση πονάει. Κακά τα ψέματα. Μερικές φορές πονάει λίγο και μερικές φορές πολύ. Μπορεί να σας μεταφέρει σε ένα αρνητικό φαύλο κύκλο για ημέρες ή και εβδομάδες.

Αλλά αν μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε την απογοήτευση, τότε μπορεί να είναι πολύ λιγότερο τρομακτικό και επώδυνο και στην πραγματικότητα μια αφετηρία ή μια μαθησιακή εμπειρία για περαιτέρω προσωπική ανάπτυξη.

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας συμβουλές και συνήθειες, που θα σας βοηθήσουν, τόσο να αντιμετωπίσετε την απογοήτευση όσο και να μειώσετε τις καταστάσεις που σας απογοητεύουν.

1. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αποδεχτείτε πώς αισθάνεστε.

Η απογοήτευση όπως είπαμε πονάει. Αλλά αυτό είναι λογικό και φυσιολογικό. Μην προσπαθήσετε να το απομακρύνετε. Και μην προσπαθήσετε να το κρύψετε κάτω από ένα μεγάλο χαμόγελο. Όσο και αν σας ακουστεί περίεργο δεν θα πρέπει να υποκύψετε  σε τέτοιες δελεαστικές παρορμήσεις.

Αντίθετα, πρέπει να αποδεχτείτε το πώς νιώθετε. Έστω και αν πονέσετε για λίγο. Γιατί εν τέλει, αν επεξεργαστείτε την κατάσταση, μακροπρόθεσμα θα είναι λιγότερη οδυνηρή.

Αν απορρίψετε το πώς αισθάνεστε ειλικρινά και τα κρύψετε βαθειά μέσα σας, τότε αυτά τα συναισθήματα μπορεί να βγουν στην επιφάνεια αργότερα και σε απρόσμενες στιγμές. Και αυτό θα σας χαλάει τη διάθεση, θα σας κάνει απαισιόδοξους ή ακόμα και επιθετικούς.

woman-crying-disappointed

2. Θυμηθείτε. Δεν είστε απογοήτευση.

Ακριβώς επειδή απογοητευτήκατε ή είχατε μια αποτυχία ή κάνατε ένα λάθος και απογοητεύσατε κάποιον άλλον, δεν σημαίνει ότι είστε απογοήτευση ή αποτυχία. Και αυτή η κατάσταση στην οποία βρίσκεστε τώρα δεν θα διαρκέσει για πάντα. Ακόμα κι αν αισθάνεστε έτσι σήμερα. Η αλήθεια είναι:

• Ακριβώς επειδή απογοητευτήκατε σήμερα ή απογοητεύσατε κάποιον, δεν σημαίνει ότι θα συμβεί και αύριο ή την επόμενη φορά.

• Να ξέρετε ότι η απογοήτευση δεν σας χαρακτηρίζει ως άνθρωπο. Εκτός αν επιλέξετε εσείς να βάλετε αυτήν την ταμπέλα στον εαυτό σας.

• Εάν συνεχίσετε να προχωράτε και να αναλαμβάνετε δράση, τότε θα βελτιωθείτε και η ζωή σας θα αλλάξει προς το καλύτερο.

3. Μάθετε από την απογοήτευση.

Αντί να αφεθείτε στον πόνο και τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν από μια απογοήτευση, επιλέξτε να το δείτε περισσότερο ως κάτι από το οποίο μπορείτε να μάθετε πολύτιμα πράγματα και κάτι που θα σας βοηθήσει να ωριμάσετε.

Και αυτό μπορεί να συμβεί απλά κάνοντας στον εαυτό σας τις κατάλληλες ερωτήσεις. Ερωτήσεις όπως:

• Τι μπορώ να μάθω από αυτό;

• Πώς μπορώ να αποφύγω αυτήν την απογοήτευση στο μέλλον;

• Τι μπορώ να κάνω διαφορετικά την επόμενη φορά;

Ίσως μάθετε ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε καλύτερα την επόμενη φορά, όταν βρεθείτε σε μια παρόμοια κατάσταση. Ίσως θα ήταν καλό να βρείτε μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ ξεκούρασης και εργασίας ώστε να αποφύγετε τυχόν λάθη που θα οδηγήσουν σε κάποια απογοήτευση.

Ίσως να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να κάνετε μια μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή σας και να αρχίσετε να περνάτε λιγότερο χρόνο - ή καθόλου χρόνο - με κάποιον που σας έχει απογοητεύσει πάρα πολλές φορές (ή πάντα σας κάνει να νιώθετε απογοήτευση).

disappointment

4. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η απογοήτευση εμφανίζεται όταν βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας.

Ποιος δεν απογοητεύεται ποτέ; Μα φυσικά όσοι δεν ξεβολεύονται ή δεν βγαίνουν ποτέ έξω από τη ζώνη άνεσής τους. Όλοι όσοι έχουν πετύχει κάτι στη ζωή τους και τους θαυμάζετε έχουν περάσει από πολλές απογοητεύσεις, αποτυχίες και λάθη. Οι αποτυχίες και οι απογοητεύσεις είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Ιδίως όσων κυνηγούν τα όνειρά τους και τους στόχους τους.

Η απογοήτευση είναι ένα σημάδι ότι προσπαθείτε να βελτιωθείτε και να ωριμάσετε. Ότι προσπαθείτε να αλλάξετε την τωρινή σας κατάσταση. Αν έχετε αυτό κατά νου θα σας βοηθήσει να παραμείνετε δυνατός και να χειριστείτε πιο εύκολα τα εμπόδια και τις αποτυχίες.

5. Επικεντρωθείτε ξανά σε αυτά που ήδη έχετε στη ζωή σας.

Για να προχωρήσετε στη ζωή σας θα πρέπει να εστιάσετε σε αυτά που ήδη έχετε στη ζωή σας. Υπάρχουν πολλά που θεωρούμε δεδομένα όπως ανθρώπους, σχέσεις, δουλειές, πάθη, υγεία, πράγματα κ.α.

Νιώθοντας ευγνωμοσύνη θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε καταστάσεις και πρόσωπα, να αλλάξετε την αρνητική οπτική και να μην  μια απογοήτευση να σας χαλάσει τη διάθεση επί μάκρον.

6.Συζητήστε με κάποιον δικό σας άνθρωπο.

Ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε μια απογοήτευση είναι να ανοιχτείτε και να τη συζητήσετε με κάποιος πολύ δικό σας άνθρωπο είτε της οικογένειας είτε φίλος ή φίλη.

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εκτονώσετε αυτή την εσωτερική πίεση και ένταση, να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα για τον εαυτό σας και να αποδεχτείτε τι έχει συμβεί αντί να προσπαθείτε να το κρύψετε  ή να το αγνοήσετε.

Και αν και οι δύο κάνετε μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση για αυτό, τότε μπορείτε να δείτε την κατάσταση μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου και από μια άλλη οπτική γωνία.

Το άτομο που θα επιλέξετε να μιλήσετε για την απογοήτευσή σας, όποια και αν είναι, μπορεί να σας βοηθήσει να μην μεγεθύνετε το πρόβλημα στο μυαλό σας. Και ποιος ξέρει; Μπορεί να βρείτε μια λύση από κοινού.

Disappointment is the gap between expectation and reality

7. Εάν οι προσδοκίες σας είναι υπερβολικές, προσαρμόστε τις.

Εάν είστε τελειομανής και ζητάτε την τελειότητα από τον εαυτό σας ή από τους άλλους ανθρώπους, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι θα απογοητευτείτε πολύ συχνά στη ζωή σας. Επομένως, προσαρμόστε λίγο τις προσδοκίες σας.

Εάν έχετε απογοητευτεί με κάτι που κάνατε ή τι έκανε κάποιος άλλος ή πώς αποδείχθηκε μια κατάσταση στη ζωή σας ρωτήστε τον εαυτό σας:

Θα έχει σημασία αυτό σε 5 χρόνια; Ή ακόμη και 5 εβδομάδες;

Αυτό είναι μια τακτική που θα σας βοηθήσει πολύ να επαναπροσδιορίσετε τις καταστάσεις και αναπροσαρμόσετε τις προσδοκίες σας.

Επίσης αν επιμένετε στην τέλεια ζωή τότε θα πληγώνετε τον εαυτό σας και τους ανθρώπους που έχετε δίπλα σας. Θα σας προκαλεί περισσότερο άγχος και θα αρχίσετε να γίνεστε αναβλητικοί προσπαθώντας να μην απογοητευτείτε ή απογοητεύσετε.

8. Κάντε ένα διάλειμμα.

Η συνεχής προσήλωση στους στόχους και ο διακαής πόθος για την επίτευξή τους, μπορεί να προκαλέσει άσκοπο άγχος και να σας κάνει να χάσετε τη ψυχραιμία σας.

Μερικές φορές απλά χρειάζεστε ένα διάλειμμα για να ξεπεράσετε μια απογοήτευση. Πάρτε λοιπόν λίγο χρόνο για να ξεκουραστείτε, να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε.

Μετά από διάλειμμα θα μπορέσετε να αποδεχτείτε πιο ψύχραιμα μια κατάσταση, να μάθετε από τα λάθη σας και να συνεχίσετε με όρεξη.  

Panic-Attack

9. Μη σκέφτεστε συνέχεια το πρόβλημα.

Εάν έχετε την τάση να σκέφτεστε υπερβολικά κάποιο πρόβλημα και το μυαλό να κολλάει συνεχώς σε μια αρνητική κατάσταση ή εάν σκέφτεστε μια αρνητική κατάσταση για πολύ κάντε κάτι άλλο για να ξεχαστείτε. Βρείτε κάτι που θα σταματήσει τις αρνητικές σκέψεις να κάνουν πάρτι μέσα στο μυαλό σας.

Δύο τρόποι για να το κάνετε αυτό και να εστιάσετε την προσοχή σας κάπου αλλού είναι:

Βοηθήστε κάποιον. Βοηθήστε έναν φίλο να σχεδιάσει ένα πάρτι ή να μετακομίσει ή συζητήστε για τα κοινά σας χόμπι. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το τι. Απλά κάντε κάτι ευχάριστο για εσάς ή τους φίλους σας.

Αθληθείτε. Η γυμναστική ή ένας περίπατος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανανεώσετε την ενέργειά σας και να αλλάξετε παραστάσεις.

10. Βελτιώστε την αυτοεκτίμησή σας.

Η βελτίωση της αυτοεκτίμησης είναι σημαντική διότι θα σας βοηθήσει να μην παρασυρθείτε από μια κριτική ή ένα σχόλιο μετά από μια απογοήτευση.

Θα μπορέσετε να χειριστείτε με περισσότερη συναισθηματική σταθερότητα και ηρεμία μια κατάσταση και δεν θα τα βάλετε με τον εαυτό σας ούτε θα κατηγορήσετε με ευκολία τους άλλους.

Πώς βελτιώνετε την αυτοεκτίμησή σας;

Μερικές από τις πιο χρήσιμες συμβουλές και συνήθειες είναι:

Γράψτε 3 πράγματα το βράδυ που εκτιμάτε για τον εαυτό σας: Αφιερώστε μερικά λεπτά στο τέλος της ημέρας και αναρωτηθείτε: Ποια είναι τα 3 πράγματα που μπορώ να εκτιμήσω στον εαυτό μου;

Γράψτε τις απαντήσεις σας σε ένα σημειωματάριο, στο laptop ή στο smartphone σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αρχίσετε να εστιάζετε στα θετικά πράγματα για τον εαυτό σας και να σταματήσετε να είστε τόσο αυτοκριτικοί.

Σταματήστε να πέφτετε στην καταστροφική παγίδα της σύγκρισης: Εάν συγκρίνετε τι έχετε, τι έχετε κάνει και ποιοι είστε με άλλους ανθρώπους και τη ζωή τους, τότε θα αρχίσετε να αισθάνεστε κατάθλιψη και άσχημα για τον εαυτό σας.

Επιλέξτε λοιπόν έναν άλλο τρόπο σύγκρισης. Ξεκινήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τον εαυτό σας. Δείτε πόσα έχετε πετύχει και που έχετε φτάσει. Δείτε τις δυσκολίες που έχετε ξεπεράσει. Εστιάστε στο πώς βελτιώσατε τα αποτελέσματά σας.

Αυτές είναι μόνο δύο χρήσιμες συνήθειες για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησής σας.

Οι συμβουλές αυτές θα σας βοηθήσουν να είστε πιο εποικοδομητικοί απέναντι στις αντιξοότητες της ζωής σας, να είστε πιο ευγενικοί και πιο χρήσιμοι στους άλλους και να είστε πιο δίκαιοι με τον εαυτό σας. Θα συνειδητοποιήσετε ότι η Απογοήτευση μόνο και μόνο λόγω μιας αποτυχίας ή ενός λάθους ή λόγω της τελειομανίας είναι κάτι ανθρώπινο που διορθώνεται.


FOLLOW US

Περισσότερα Άρθρα

BACK TO TOP